Beta verzija Korisnik: Gost      Prijava Nova registracija

Primjer: Izbor mobitela

Izbor mobitela AHP metodom
"Dvoumim se koji mobitel kupiti. Okvirno su im cijene u rasponu koji mi je prihvatljiv. Zanimljiva su mi tri modela. Razmišljala sam o kriterijima po kojima želim procijeniti mobitele. Pali su mi na pamet: izgled, karakteristike, težina, jednostavnost korištenja, lakoća tipkanja sms poruka, user friendly, koliko mi paše uz stil odijevanja i obleku koju nosim , veličina zaslona i sl

 

Od mnogih kriterija, odlučila sam se za one koji mi pokrivaju moje bitne želje, a kod kojih i sama podrazumijevam što mi sve znače. Za ovaj primjer za mobitele mi je bitno:

Kvaliteta

Dizajn

Dodatne funkcije

Trajanje baterije

 

 

Ukoliko se sjetim još nekog kriterija kasnije,  i procjenima da mi je isto tako bitan, jednostavno ću ga kasnije dodati u model,  uspostaviti odnose među drugim kriterijima i uspoređivati modele mobitela i po njemu. Zgodno je ovo pohranjivanje izračuna jer ne moram sve ispočetka.

 

Pod kriterijem „Kvaliteta“, u ovom slučaju, podrazumijevam  kvalitetu izrade mobitela, trajnost materijala, tipki, zaslona, neku opću pouzdanost i sl.

Tu kvalitetu ocijenjujem na osnovu vlastitog iskustva, saznanja od drugih, informacija koje sam čula i općeg dojma. Kriteriji  Dizajn obuhvaća  moj  subjektivni dojam izgleda i praktičnost mobitela. Kao što su : izgled, boja, sklad tipki, zaslona , težina, osjećaj u rukama i tako to. :-)

„Dodatne funkcije“  je kriteriji pod kojim ću određivati bitnost dodatnih opcija funkcija koje svaki model ima. Na pimjer  :WAP, melodije, igrice, foto aparat, rezolucija foto aparata, infrared , bluetooth, eventualno još neki dodaci.

Trajanje baterije mi je bitan kriteriji vezan uz učestalost punjenja mobitela. Ne želim svaki dan misliti kako moram staviti na punjenje mobač.  Ne želim da mi se često događa da mi je baterija prazna, a tu mislim i na učestalost mijenjanja baterije. Neki modeli su poznati da baterije izgube onu kvalitetu koje su imale u početku korištenja mobitela, te je potrebno kupit nove za godinu dana.

Iako ne mogu očekivati da će napunjena baterija trajati više od 10 dana kod svakog modela, nije mi svejedno hoću  li mobitel morati puniti svaki drugi dan ili svakih pet dana.

U suštini imam situaciju gdje od tri mobitela po četiri kriterija trebam izabrati najbolji za sebe.
 

 

 

 

 

 

 

 

Krećem s upisom modela. Unosim naslov da si mogu snimiti varijantu kasnije i možda naknadno mijenjati ili nadopunjavati, pa da znam na što mi se odnosi. Pod „moje alternative“ unosim nazvive mobača, a u drugoj koloni kriterije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko ih želim još dodati ili smanjiti broj rubrika, kliknut ću na „+“, odnosno „ – “Kad sam si odredila bitne kriterije počet ću s određivanjem koji mi je kriteriji koliko bitniji u odnosu na drugi. Na prvi pogled, mogla bih reći da su mi svi kriteriji jednako bitni.

Kako bih to malo razradila i stvarno se uvjerila,  mogu se upitati na način da svaki kriterij usporedim s drugim i iskažem u određenoj skali koji mi je koliko puta bitniji od drugog.

Kvaliteta mi je malo bitnija od dizajna, ali još bitnija od dodatnih funkcija  i malo manje bitna od trajanja baterije. Jer što će mi dodatne funkcje ako je loša kvaliteta mobitela ili jer je mobitel super dizajna, a opet može biti manje kalitetan, ali zato mu baterija drži mnogo dana. Sve je to stvar preferencija.

Dizajn mi je  bitniji od dodatnih funkcija, jer mi je važnije imati praktičan i lijep mobitel, nego dodatne opcije koje rijetko ili nikad ne koristim. Iako mi je važno i trajanje baterije preživjet ću s nešto manjim trajanjem,  ako mi je zato mobitel originalan i super dizajniran. Dodatne funkcije su mi malo bitnije od trajanja baterije. Pogledajte  kako sam poklikala odnose medju kriterijima.

Fino sam mišem prešla na stranu kriterija koji mi je bitniji, a onda na skali od 1 do 9 selektirala određenu vrijednost.  Kad malo duže držite miša nad vrijednošću,  prikaže se i opisno odnos između dva elementa koje uspoređujete.

Ovako bi to izgledalo vezano za kriterije:

Sljedeći koraci su određivanje odnosa unutar svakog  kriterija za moje mobitele.

Po kriteriju Kvalitete ovako sam iznijela svoje preferencije:

Ovdje možete uočiti jednu nekonzistentnost, gdje mi je Mob A više bolji od Moba B nego od Moba C, a Mob C mi je bolji od Moba B. Znam da je nelogično, no tako doživljavam svoje alternative (mobitele) po navedenom kriteriju. Upravo je jedna od vrijednosti AHP metode da i u tim slučajevima nekonzistentnosti nudi idealno rješenje. Stupanj nekonzistentnosti u svojim preferencijama isto tako mogu vidjeti na osnovu indeksa konzistentnosti i pojedinih koraka koji se mogu vidjeti kasnije pod međurezultatima.

 

Što se tiće dizajna ovako sam odredila preferencije:
I tu se može uočiti određena nekonzistentnost, gdje  mi je jedan mobitel po dizajnu, jednako bolji od druga dva, dok je drugi znatnije bolji od trećeg.

Ovo je odnos prema kriteriju Dodatne funkcije:


A ovo prema kriteriju trajanje baterije:
Tu treba istaknuti da ocjena po jednom kriteriju ne mora biti stvarni odnos vrijednosti. Npr. meni je ok, ako baterija drži 5 dana, 6 dana mi ne znači jednako više kao što je razlika s četiri na pet. Šest  ili osam dana, skoro manje mi je bitno, ali dva dana u odnosu na četiri, to mi je jako značajno. Po tom principu treba gledati odnose preferencija po kriteriju gdje postoji egzaktnija vrijednost.Na osnovu svih unešenih odnosa između kriterija i alternativa po kriterijima, AHP metoda nam daje idealno rješenje:Ovom metodom ne samo da dolazim do optimalnog rješenja, nego mogu vidjeti i odnose prema ostalim alternativama, kao i kriterije sa njihovim utjecajem na rezultat.

Na osnovu dobivenih rezultata, postoji i opcija da nevedene vrijednosti usporedimo s novčanim vrijednostima. U mom slučaju vezano za mobitele cijene su ovakve:
Zanimljivo je da je Mob C sada mnogo bliži optimalnom izboru za mene, no i ovo mi je potvrda da i s usporedbom prema cijenama koštanja Mob A je moj izbor, moja odluka za kupnju."

Knjižnica

Primjeri