Beta verzija Korisnik: Gost      Prijava Nova registracija

Primjer: Osnovni primjer

Osnovni primjer problema koji rješavamo AHP metodom


  Navedite
kriterije  i
mogućnosti
između
kojih se
želite
odlučiti.

123ahp.com
će vam
 pomoći
izabrati
najbolju
za vas
po vašim
kriterijima
i vašim
preferencijama.


Mimin primjer:

"Uzet ću jedan osnovni primjer.Došla sam u situaciju kada između nekoliko mogućnosti trebam izabrati jednu. Nije mi se lako odlučiti jer jedna mi je bolja po jednom kriteriju, a druga opet po drugom, a treća po nećemu trećem odskače od ostalih. 

Već u gornjem primjeru možete primjetiti da osim nekoliko mogućnosti za odabir imam i nekoliko kriterija po kojima ih želim izabrati.Tu sam već  došla do nekoliko mogućnosti, koje ću zvati alternativama i nekoliko kriterija po kojima želim odabrati za sebe najbolju alternativu.Ovdje je naglasak na tome da to ja biram između mojih alternativa i po mojim kriterijima.

Alternative ću nazvati :

Alternativa A
Alternativa B
Alternativa C
Alternativa D

Mogla bih imati masu kriterija, no svjesna sam da imam nekoliko bitnih , dok su mi ostali ipak zanemarivi. 

Tako da imam kriterije:

Kriterij 1
Kriterij 2
Kriterij 3

Na osnovu navedenih alternativa i kriterija želim odabrati najbolju alternativu za sebe.
Nakon što sam si to odredila, imam situaciju koju mogu prkazati:Ili isto to, ali hijerarhijski:Sve alternative bit će u parovima uspoređivane po svakom kriteriju:


Prije uspoređivnja alternativa, međusobno će se uspoređivati kriteriji, kako bi se ustanovio njihov međuodnos, odnosno koji u kojoj mjeri pridonosi najboljem izboru.

Krećem s koristenjem web AHP aplikacije  i prvim korakom.Unijela sam naslov izračuna koji ću kasnije moći snimiti, pa da znam kako se zove ukoliko ću imati još nekoliko izračuna ili varijanti istog.

Pod „moje alternative“ navodima nazive alternativa, a pod „moji kriteriji“ nazive kriterija.
Inicijalno mi se postavljaju četiri rubrike za alternative i tri za kriterije. Ukoliko želim dodati ili smanjiti njihov broj samo kliknem na „+“, odnosno „ – “.

Klikom mišem na „Dalje“ krećem na sljedeći korak.Ovdje sam povlačeći miša preko brojeva očitala u kakav odnos mogu staviti svaki kriteriji u odnosu na drugi. Na onu stranu na  kojoj odaberem broj taj  kriterij smatram važnijim u odnosu na drugi, a brojem odabira, koji predstavlja vrijednost iz tzv Saatyeve skale, određujem koliko puta mi je nešto značajnije.Kad sam se odlučila, mišem sam označila broj i kliknula mišem. Broj je ostao označen.

Saatieva skala:

Intezitet važnosti Definicija Objašnjenje
 1
 Jednako važno  Dva kriterija ili alternative jednako doprinose cilju
 3  Umjereno važnije  Na temelju iskustva i procjena daje se umjerena prednost jednom kriteriju ili alternativi u odnosu na drugu
 5  Strogo važnije  Na temelju iskustva i procjena strogo se favorizira jedan kriterij ili alternativa u odnosu na drugi
 7  Vrlo stroga, dokazana važnost  Jedan kriterij ili alternativa izrazito se favorizira u odnosu na drugi, njezina dominacija dokazuje se u praksi
 9  Ekstremna važnost  Dokazi na temelju kojih se favorizira jedan kriterij ili alternativa u odnosu na drugi potvrđeni su s najvećom uvjerljivošću
 2,4,6,8  Međuvrijednosti  

Na sredini, iznad ponuđenih brojeva iskazuje se broj unosa preferencija kroz ukupan broj potrebnih unosa. Ovdje očitavam da ih ukupno trebam odrediti 21. A cijela procedura je podjeljena na korake od kojih je prvi unos alternativa i kriterija, drugi je unos odnosa među kriterijima, a dalje su koraci za svaki kriterij, unos medju alternativama.

Sljedeći korak je određivanje preferencija po kriterijima.Kod određivanja kriterija trebam znati da ona alternativa koju preferiram je bolja od druge.
Naime, kod kriterija kao sto su npr. rizik, složenost, opasnost, trebamo samo znati da određujemo  za nas povoljniju opciju. Ono sto je opasnije, ne želite odabrati, nego vjerojatno ono sto je manje opasno. 
Kod drugog i trećeg kriterija, sam isto tako unjela svoje preferencije alternativa. Svaku sam alternativu usporedila sa svakom po određenom kriteriju.

Na osnovu unesenih preferencija web AHP aplikacija daje mi rezultat.


Sad jasno vidim kako ispada optimalni izbor prema mojim preferencijama, koje ponekad ne moraju biti konzistentne, a opet mogu jednostavno objasniti kako je došlo do optimalnog izbora. Baš zgodno."
Knjižnica

Primjeri